Публикувано на: 09.01.2008г.

Стряскащи резултати показа национално проучване на тестовете за бременност Surecheck по кампанията „Как точно отказах цигарите”.

София, 09.01.08 г. Повече от половината бременни българки НЕ могат да откажат цигарите, въпреки че осъзнават вредите за бъдещето си дете. Това сочи проучване, направено от независима маркетингова агенция  по поръчка на Surecheck. Като част от кампанията „Как точно отказах цигарите”, на която официален партньор е сдружение Зачатие, тестовете за бременност обявиха стряскащата статистика дни след излизането на резултатите. Те потвърждават изследванията на СРИОКОЗ, че близо 60% от бременните в България не отказват цигарите, а само ги намаляват.

За целите на маркетинговото изследване бе потърсено мнението на жени между 22 и 53 годишна възраст – пушачки. 64% от запитаните не са отказали цигарите през цялата си бременност, а само са ги намалили. Като основна причина една част отчитат, че са разбрали късно за бременността и са сметнали, че вредата вече е нанесена, съответно отказването е излишно.  Друга част  посочват, че липсата на подкрепа в семейството и заобикалящата ги среда от пушачи са причината да не преборят порока. 90% от запитаните смятат, че след Италия, Великобритания и Франция е редно и в България да се ограничи пушенето на обществени места. Това би помогнало много не само на бъдещите майки, но и на всички, които се борят с цигарите.

„Въпреки предварителните ни очаквания, не липса на информация, а липса на воля пречи на бременните да спрат цигарите. Те имат нужда от силна подкрепа и разбиране в този период и ние мъжете можем да им помогнем като откажем цигарите с тях, ходим на разходки, излизаме с непушачи и всеки ден показваме, колко горди сме със своето „момиче”. 60% от бременните в България се нуждаят от помощ и конкретни съвети, за да преборят изкушението. Именно на тях искаме да помогнем.” – казва Иво Николов, Бранд мениджър на най-точните тестове за бременност Surecheck.

Всички пушещи майки осъзнават вредите, които нанасят на плода. Сред най-разпознаваемите опасности са: недоносване на плода, спонтанен аборт и малформации. Най-голям е рискът през първите седмици на бременността, но пушенето уврежда през целия период, категорични са специалистите.

Според запитаните техните доктори не са ги информирали за опасността, дори не са ги питали дали пушат. 41% казват, че са били посъветвани да не стресират организма си с рязко спиране, а постепенно да намалят дневния тютюнев прием до 3-4 цигари. Това обаче са заблуди и оправдание за бременните да не се борят с порока. Най-разпространени вярвания са: отказването засилва апетита и изнервя, което уврежда плода; рязкото спиране стресира и уврежда ембриона; няколко цигари не могат да попречат.

Почти 100% от запитаните допускат, че тяхното пушене по време на бременността и израстването на детето като ‘пасивен пушач’ са предпоставки децата им да са „болнави”. Те се обвиняват и твърдят, че при евентуална следваща бременност няма да посегнат към цигарата. Интересен е фактът, че почти 100%, обаче, отказват цигарите докато кърмят. Майките вярват, че пушенето уврежда кърмата, но ревностно защитават правото си на цигарка през деветмесечния период.

Едва 40 % отказват цигарите, но 90% от тях подновяват пушенето след като спрат да кърмят или веднага след бременността (ако не кърмят). Като най-силен помощник отчитат семейната среда, подкрепата на съпрузите им и майчинския инстинкт. Над 90% от отказалите цигарите споделят, че след като са видели положителния резултат от теста, не са запалили повече. 40% отказали е твърде малко, категоричен е г-н Николов.

За тези, които не могат да се справят така лесно, но имат силно желание, Surecheck подготвя специален съветник „от майки за майки” с топ съвети как точно да откажем цигарите, когато забременеем. Те ще бъдат публикувани на zachatie.org.

Кампания против тютюнопушене по време на бременност се провежда за първи път у нас. „Как точно отказах цигарите” се организира от най-точния тест за бременност Surecheck, в партньорство zachatie.org, и се провежда на два етапа: първият - конкурс за лични истории и национално маркетингово проучване, вторият - създаване на съветник „Топ съвети: Как точно да откажем цигарите, когато забременеем”.