Публикувано на: 05.12.2007г.
 smoking_woman.jpg Майки и бременни ще съветват на тема „Как точно отказах цигарите”
София, 05.12.07 г.
Тютюнопушенето по време на бременност и затруднението при отказване от порока е проблем на голяма част от българските майки. Едва 47% от бременните жени осъзнават риска за плода и спират да пушат до първия/ втория месец на своята бременност.

Останалите 53% не отказват цигарите, а само ги намаляват - сочат изследвания на СРИОКОЗ.

За да помогне на тези жени, най-точният тест за бременност Surecheck организира национална кампания „Как точно отказах цигарите”.

Кампанията се реализира в партньорство със сп. ТЯ!, сп. Моето дете, www.zachatie.org, www.bg-mamma.com, www.az-jenata.com и www.az-deteto.com, и е първа по рода си у нас.  

Кампанията ще се реализира на два етапа. Първият е конкурс за лични истории на тема „Как точно отказах цигарите”, в който бъдещи и настоящи майки ще споделят как са се справили с порока по време на своята бременност. Историите се събират на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. до 07.01.08 г. Вторият етап ще бъде изготвяне на книжка-наръчник за отказване на цигарите при бременност с най-добрите съвети на самите участнички в конкурса.

„В аптеките се предлагат редица „пособия” за отказване от цигарите. Те обаче не помагат на бременните в борбата със „сладкото” спасение от скуката. Бъдещите майки не знаят как реално да откажат цигарите. Те имат нужда от съвет, но не и от назидателно мъмрене. Вярваме, че единствено искрената история на жена, минала вече по този път, би могла наистина да им помогне. Това е най-точната кауза за всяка жена, която иска да запази здравето и живота на бъдещото си дете”, сподели  Иво Николов, бранд мениджър на Surecheck.

Съдържанието на никотин в организма и на двамата родители води до спонтанен аборт, недоносване на плода, раждане на бебета с поднормено тегло, повишен риск от стерилитет на детето (може да ви остави без внуци) и малформации. Всяка една цигара, изпушена от бременна, увеличава рискa от ембрионално страдание и хронични нарушения - церебрална парализа, умствено изоставане, проблеми с научаването на нови неща, други дефекти при раждането на бебето и дори смърт. Цигарите са и факторът, който води до трудно зачеване.

Кампанията ще приключи в края на януари с издаването на наръчника „Топ съвети: Как точно да откажем цигарите по време на бременност”. Той ще се разпространява безплатно в националната аптечна мрежа.

Най-добрите истории ще спечелят отличия: I. Швейцарски часовник - за най-точната рецепта за отказване на цигарите; II. Дартс - за точно прицелване в живота; III. Електронен кантар - за точно измерване на лекотата след отказване на цигарите.

Организаторите вярват, че най-голямата награда от националната кампания ще бъде ако съветите помогнат на по-голям процент бременни да намалят и откажат цигарите - напълно.

За контакт: Veritas PR, Катерина Маркова, PR Manager, (02) 971 60 45/ 0885 144 930