Публикувано на: 22.11.2007г.
  podari mechta

 На 20 ноември, в навечерието на Деня на Християнското семейство бе организирана благотворителна инициатива от българската писателка Людмила Филипова. Събитието протече под надслов "Подари мечта" и половината от средствата събрани на благотворителен търг бяха дарени за семейства, чийто единствен шанс да имат дете е скъпата процедура ин витро. Другата половина от средствата бяха дарени за деца в неравностойно положение.

Людмила Филипова е една от най-продаваните български писатели, журналист и автор на романите “Анатомия на Илюзиите” (Ciela 2006), “Червено злато” (Ciela 2007) и “Излюпване” (предстои януари 2008).

Известни български личности предоставиха свои лични вещи за каузата. Сред предметите на търга бяха  кученцето на кмета на София – Г-н Бойко Борисов и рокля и ботуши на Лили Иванова. Включиха се с предмети в търга  и Васил Найденов, Жени Живкова, Димитър Бербатов, Борислав Михайлов, Гала, Венета Райкова, Марта Вачкова, Наталия Симеонова, Юлияна Дончева, Иван Балсамаджиев, Белослава, Зуека, Катето Евро, Орлин Горанов, Дони, Димитър Рачков, Антонио Бандерас, Морган Фриман и др. Най-скъпо продадените вещи в търга са: Кученце на 40 дни, син на кучето на Бойко Борисов, рокля на Лили Иванова, ботушите на Лили Иванова, с които за първи път стъпва на Шанз-Елизе, лична фанелка с автограф на Димитър Бербатов, уникална, ръчно изработена и рисувана книга с единствен номер текстове на Стефан Цанев, графики на Стоян Цанев, собствена снимка и шапка с автограф на Антонио Бандерас, дисертацията на Людмила Живкова, Тибетска броеница на Дони, карикатура, рисувана от Анри Кулев, оригинален текст на песента “Детски спомен”на Кристина Димитрова и Орлин Горанов и др.

Людмила Филипова дари хонорарите си от продажбата на книгата си “Червено злато” на стойност 7 500 лева. Средствата бяха разпределени между петте двойки, които ще получат по 1 500 лева за медикаменти и осигурени безплатни процедури в клиники по ин-витро.

“Център по Репродуктивна медицина и оплождане ин-витро – София” , ръководен от Д-р Явор Владимиров и Специализирана АГ болница “Д-р Щерев” ще подпомогнат процедурите на спечелилите двойки, като поемат безплатно техните прегледи и консумативи и осъществят процедурите ин витро безплатно.

Двойките, които участваха за финансиране на ин витро процедурата бяха изтеглени на томбола, като от съображение за анонимност техните истински имена бяха заменени с имена на красиви цветя.

Изтеглените цветя са: Орхидея, Люляк, Минзухар, Лале и Кокиче.

Освен семействата, за които единственията шанс за дете е ин витро, от благотворителната инициатива ще бъде подпомогнато и реализирането на проекта “Защитено жилище ЗАЕДНО” – изграждане на сграда, която да се превърне в дом за интегриране на младежи, напуснали домовете за деца, лишени от родителски грижи поради навършване на пълнолетие.

Партньори на инициативата бяха:
вестник “24 Часа”, Издателство “Сиела”, Гранд Хотел София, Богдан Томов, Раух България, Перно Рикар България, ПР агенция PR Team, списание ОК! и Агент Тенев.