Публикувано на: 27.02.2009г.

 http://www.zachatie.org/drz2009/bourgas_02.gifДвеста хиляди лева за финансово подпомагане на бездетни семейни двойки, желаещи да се подложат на процедурата „ин витро“, отговарящи на определени условия, ще бъдат предвидени в бюджет 2009 на община Бургас. Съветниците решиха максималната помощ, която може да получи една двойка, е 4 000 лева, включваща закупуването на нужните лекарства и част от медицинските процедури.  

Кандидатстващите трябва да са с постоянен адрес в община Бургас, да представят удостоверение за семейно положение, изследвания и цялата медицинска документация, експертно решение на специалисти от Центровете за Асистирана репродукция, които трябва да са лицензирани и които ще извършат операцията. Кандидатите не трябва да са включени за финансиране по РЗОК и да представят справка за получените доходи за едногодишен период. Заявленията ще се разглеждат от комисия, в която са включени трима представители на общинския съвет и четирима на общинската администрация. Тя ще решава колко пари да получи всеки от кандидатстващите за „ин витро“.

В докладната на групата на СДС, която предлага финансирането, се посочва, че жителките на община Бургас са сред водещите в страната по невъзможност да се сдобият с дете по естествен биологичен път. Причините за това са екологични замърсявания, ниска степен на информираност и профилактика на заболяванията.

Високите цени на лекарствата, манипулациите и все още ниската ефективност на процедурите /около 20 – 30% успеваемост/ не позволяват на множество млади семейства да имат бебе – между 270 и 300 хиляди в цялата страна. По данни на различни организации, в Бургас има 8 000 двойки, които се нуждаят от „ин витро“ оплождане. Крайната цена на процедурата варира между 8 000 и 12 000 хил. лв.

Това не е еднократна социална акция, а програма с дълготраен ефект, която трябва да залегне неотменно в политиката на нашата страна, смятат от СДС като вносители на докладната.

По предложение на Димо Грудев от "Атака" бе прието постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет да изработи правилник за нейната работа. В срок от 1 месец той ще бъде изготвен. Докладната бе гласувана с пълно единодушие от 43-ма присъстващи на заседанието

Източник: BurgasNews