Ден на репродуктивното здраве Пловдив 8 юни 2019
Публикувано на: 10.06.2019г.

На 8 юни в хотел Рамада град Пловдив се проведе четиринадесетото поред издание на Ден на репродуктивното здраве. Мотото тази година бе "С  поглед към теб", а основната тема "Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: профилактика, превенция, безопасност". Зала "Проф. арх. Йолов" бе препълнена от пациенти, специалисти, общественици и доброволци от сдружение "Зачатие".

Стефка Сарафова - Захариева, председател на сдружение Зачатие приветства участниците и гостите на събитието. Официални гости на срещата бяха д-р Султанка Петрова – Зам. министър на труда и социалната политика, проф. д-р Атанас Щерев – национален консултант по асистирана репродукция, д-р Мария Георгиева – Директор на „Център за асистирана репродукция”, Д-р Здравко Минев – председател на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, д-р Мариела Даскалова – медицински консултант на Сдружение „Зачатие”, Розалин Петков - Зам. кмет „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” - Община Пловдив, Г-жа Савина Петкова – председател на Общинския съвет - Пловдив, Лидия Стойкова- Чорбанова- съветник на Министъра на здравеопазването и др. 

Д-р Мариела Даскалова поздрави участниците с думите: "Добре дошли в Пловдив! Както знаете, град Пловдив е Европейска столица на културата за 2019 г. А днес е световна столица на репродуктивното здраве!".
Д-р Султанка Петрова благодари на сдружение Зачатие за това, че всяка година организира това събитие и че залата е тясна да побере толкова много хора. Тя сподели, че Зачатие е в основата на промените, които са станали в последните години в областта на репродуктивното здраве и заради Зачатие вече се говори толкова много и открито по тази тема. "Благодарение на Вашите неуморни усилия днес обществото ни приема нормално откритото говорене по теми като „стерилитет“ и „ин витро“. Днес е налице държавно финансиране за лечение на стерилитет чрез асистирани репродуктивни технологии. Радостна съм, защото с всяка изминала година виждам все по-мотивирани, заредени с позитивизъм и вярващи в доброто хора, които продължават да помагат на все повече двойки с репродуктивни проблеми. Вие дарявате надежда, подкрепа и много усмивки", каза заместник-министърът. Тя подчерта,че ни подкрепя и се чувства част от нас! 

Изключителен интерес предизвика информационната сесия, в която взеха участие водещи специалисти в областта на медицината, асистираната репродукция, правото, общественото здраве и представители на пациентските организации.

Проф. д-р Атанас Щерев - "Персонализираната медицина при приложението на АРТ" - Медицински комплекс "Д-р Щерев" – София


Д-р Йосиф Димитров„Пациентът в центъра на репродуктивната медицина - профилактика, превенция, безопасност” - Ин витро АГ МЦ "Димитров" – София


Д-р Мариела Даскалова - "Първо да не вредим" - ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив


Д-р Даниел Ставрев„Пациентската безопасност в асистираната репродукция” - УСБАЛАГ "Селена" - Пловдив


Адв. Емилия Ангелова и д-р Хари Ховагимян -“Пациентска безопасност”


Д-р Георги Николов - "Репродуктивно здраве при някои редки заболявания" - МЦ за асистирана репродукция "Репробиомед" – София


Д-р Борислав Матеев  - „fHealth- мобилното приложение като инструмент за персонализиран подход и мониторинг в репродуктивната медицина“ – Ин витро център "Бора" - Пловдив


Д-р Добринка Петрова„Желание за дете – желание за живот” - СМЦГ „Ню Лайф“ - Пловдив


Д-р Добринка Гинчева - "Приложение на плазмотерапията в репродуктивната медицина"  -  КИРМ "Света Елисавета" – Плевен


Д-р Сава Петров - "Андрология - съвременни аспекти" - КИРМ "Света Елисавета" – Плевен, клон Пловдив
Д-р Лидия Стойкова-Чорбанова - "Мениджмънт на майчиното и детско здравеопазване като мярка за овладяване на демографския срив в България"


Магдалена Цекова-Юсменова - „Емоционалната страна” - Сдружение "Зачатие"

В края на информационната сесия децата на доброволците от сдружение "Зачатие" изтеглиха печелившите номера на посетителите, които получават 5 ваучера на стойност от по 500 лева, осигурени от сдружение "Зачатие" за финансово подпомагане на диагностика и лечение на репродуктивни проблеми.

Екипът на УСБАЛАГ "Селена" подкрепи инициативата, като предостави 3 ваучера за диагностични и лечебни процедури в болницата, а фирма БИОКОНСЕПТ предостави на двама от участниците подаръчен комплект от продукти на FertilAid за подобряване на фертилните функции. 

 

Повече от 300 посетители имаха възможността да чуят презентации по основната тема "Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: профилактика, превенция, безопасност" и да се консултират на Експо Алеята "С поглед към теб" с представители на 12 клиники по асистирана репродукция, с Алианса на българските акушерки и с 4 компании, предлагащи продукти в областта на репродуктивното и женско здраве. В неформална обстановка инвитро специалистите проведоха консултации и дадоха насоки на пациентите. 


Сдружение "Зачатие" изказва своите искрени благодарности на специалистите, които отделиха целия съботен ден, за да са в помощ на семействата от Пловдив, които вървят по трудния път към своята рожба:

Проф. д-р Атанас Щерев - акушерство и гинекология - Медицински комплекс "Д-р Щерев" – София;

Д-р Таня Милачич - ембриология - Медицински комплекс "Д-р Щерев" – София;

Д-р Мария Георгиева - Директор на Център за асистирана репродукция

Д-р Йосиф Димитров - акушерство и гинекология - Ин витро АГ МЦ "Димитров" – София;

Д-р Тони Абуайта - акушерство и гинекология - Ин витро АГ МЦ "Димитров" – София;

Боряна Бенбасат - клиничен фармацевт - Ин витро АГ МЦ "Димитров" – София; 

Д-р Георги Николов - акушерство и гинекология - МЦ за асистирана репродукция "Репробиомед" – София;

Доц. д-р Емилияна Конова - репродуктивна имунология - КИРМ "Света Елисавета" – Плевен;

Д-р Добринка Гинчева - акушерство и гинекология - КИРМ "Света Елисавета" – Плевен;

Д-р Сава Петров - ендокринология и болести на обмяната и андрология - КИРМ "Света Елисавета" – Плевен, клон Пловдив;

Д-р Динко Порязов - акушерство и гинекология - КИРМ "Света Елисавета" – Плевен;

Д-р Владимира Карагьозова - акушерство и гинекология - КИРМ "Света Елисавета" – Плевен;

Д-р Мариела Даскалова - ембриология - ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив;

Д-р Васил Даскалов - акушерство и гинекология - ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив;

Акушерка Ина Сарова - ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив;

Д-р Здравко Минев - акушерство и гинекология - УСБАЛАГ "Селена" - Пловдив;

Д-р Даниел Ставрев - акушерство и гинекология - УСБАЛАГ "Селена" - Пловдив;

Д-р Добринка Петрова - акушерство и гинекология - СМЦГ „Ню Лайф“ - Пловдив;

Д-р Минко Еврев - акушерство и гинекология - Първа САГБАЛ "Света София" – София;

Д-р Атанас Александров - акушерство и гинекология - Медицински център за асистирана репродукция "Варна"- Варна;

Д-р Георги Станулов - акушерство и гинекология - Университетска болница "Лозенец" - София;

Д-р Борислав Матеев - ембриология - МЦ "Бора" - Пловдив;

Адв. Емилия Ангелова - право

Д-р Хари Ховагимян - право

 

Благодарим на Алианс на българските акушерки, представен от г-жа Павлина Герина и г-жа Тони Димова

Посетителите имаха възможност да закупят от благотворителния щанд на Сдружение "Зачатие" артикули, а приходите от тях ще бъдат използвани за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.
 

Благодарим на Мария Желязкова, член на сдружение Зачатие, за осигурената от нея благотворителна фотосесия, приходите от която ще бъдат предоставени за подпомагане на двойки със стерилитет. 

Благодарим на фирмите, които оказа своята безценна подкрепа на събитието:

МЕРК

"Ер Джи Консултинг" ООД,

BIOCONCEPT LTD

Куайсер фарма България EOOД - DoppelHerz

Арвена Козметикс

Смарт Софтуер Системс ЕООД 

 

 Благодарим на "Бианчи кафе" ЕООД (Bianchi Coffee) за най-ароматното и освежаващо кафе, което направи празника по-хубав.

 Благодарим сърдечно на представителите на държавната, областна и общинска администрация за техния принос и най-вече на доброволците от Сдружение Зачатие, някои от които пропътуваха километри и вложиха ум и сърце в организацията на този ден. Благодарим Ви!